25 sty 2017

SAŁATKA Z BRUKWI



Dziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :) 
a może coś więcej o Brukwi?:)

Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się ją w Kanadzie, Francji, Anglii, Irlandii, Ameryce Północnej, Argentynie, Indiach i Japonii. W naszym kraju uprawy brukwi są sporadyczne.Zanim pojawiły się ziemniaki brukiew  była  popularna na polskich stołach. Obecnie jest ceniona w Norwegii.
 Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, K. Zawiera również wiele  substancji mineralnych min.wapń,  magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę. 


SKŁADNIKI:
 
  • 1 Brukiew
  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
 Warzywa obieram a następnie gotuję w osolonej wodzie. Jajka gotuję na twardo.

Jabłka i cebulę obieram. Pietruszkę myję.

Wszystkie składniki drobno siekam. Łącze ze sobą wszystkie składniki.

Dodaję przyprawy oraz majonez i jogurt naturalny. Mieszam raz jeszcze.

Wstawiam do lodówki na minimum 30 min przed podaniem. Smacznego.
 

1 komentarz:

Julia Laszuk pisze...

Nigdy nie jadłam takiej sałatki. Zrobię dzisiaj do mojego obiadu. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF