23 sty 2017

FIT TIKKA MASALA Z CUKINIĄ



Poraz kolejny użyłam znakomitych przypraw firmy EVITA, ze sklepu smakorientu.com.
Uwielbiam, pyszny smak i naturalność tych przypraw. Tikka masala z cukinią, idealna i bardzo wyrazista. Podałam ją z kaszą owsianą. Lekko i zdrowo oraz cycąco. Polecam :)

Tikka Masala - brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.Grillowany lub smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło. 

SKŁADNIKI:


Mięso i marynata

  • 2 filety z kurczaka pojedyncze
  • 1 łyżka curry EVITA
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego EVITA
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 /3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kozieradki EVITA

Gulasz

  • 1 papryka np. Żółta
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki

Dodatkowo

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 torebki kaszy owsianej
PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę.
Obtaczam w przyprawach .
 Pozostawiam w lodówce na ok 30min. Międzyczasie obieram warzywa i kroję w mniejsze kawałki. Paprykę również kroję w mniejsze części.

Na rozgrzaną patelnię daje 2 łyżeczki oleju kokosowego a następnie kładę kurczaka. Mięso smażę na rumiano. Następnie dodaję warzywa i 100 ml wody. Duszę całość ok 5 min.

Następnie dodaję przyprawy, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. 

Całość duszę jeszcze ok 5 min co jakiś czas mieszając.

Na koniec posypuję drobno posiekaną kolendrą. Podaję z kaszą owsianą.

Smacznego.





Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF