25 sty 2017

TARTALETKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I SZPINAKIEM



SKŁADNIKI:


  • 400 g ciasta kruchego
  • 1 cukinia
  • 2 garście szpinaku
  • 1 pęczek natki pieteuszki
  • 1 mozzarella 
  • przyprawy:sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany,
  • 2 łyżki pasty curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 00 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE:

 Ciasto rozwałkowuję. Następnie wycinam okręgi tak by pasowały do foremek. Ja użyłam czterech. Następnie cukinię obieram i kroję w drobną kostkę. Szpinak myję, pietruszkę siekam bardzo drobno.

W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej kokosowy następnie dodaję cukinię. Kolejno dodaję pieprz, sól, czosnek granulowany oraz 3 łyżki sosu sojowego a następnie dodaję 2 łyżki curry.

Całość smażę co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam ok 100 ml wody i dodaję szpinak oraz natkę pietruszki. Duszę aż woda wyparuje. Farsz studzę. Do foremek gdzie jest ciasto kładę porwaną mozzarelle a następnie farsz. Na koniec posypuję na wierzch jeszcze raz mozzarellą.

Piekę w 200 stopniach ok 30 min. Podaję z ulubionym sosem.  





5 komentarzy:

EKOITALIA pl pisze...

Aranżacja dania i sam talerz z nim. Zachwycające!!!

EKOITALIA pl pisze...

Aranżacja dania i sam talerz z nim. Zachwycające!!!

Anonimowy pisze...

Uwielbiam

Anna S. pisze...

Pychotka ;-)

Anonimowy pisze...

o tak :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF