SKŁADNIKI:
Ciasto
- 300 g herbatników np. Maślanych
- 10 dag orzechów włoskich
Masa budyniowa
- 1 opakowanie budyniu np. waniliowego
- 750 ml mleka
- 3 banany
Masa kremowa
- 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy
- 150 ml Śmietany 18%
- 100 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:
Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia.
Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki wykładam masę korówkową o smaku orzechowym.
Następnie kładę kolejną warstwę herbatników.
Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min.
Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki banana układam na herbatnikach. Następnie wykładam zimny budyń.
Następnie układam trzecią warstwę z herbatników.
Następnie kładę kolejną warstwę herbatników.
Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min.
Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki banana układam na herbatnikach. Następnie wykładam zimny budyń.
Następnie układam trzecią warstwę z herbatników.
Przygotowuję krem
truskawkowy.
Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość
miksuję.
Krem wykładam na herbatniki.
Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam.
Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam.
Posypuję wierzch
ciasta.
Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc min.
12 godzin.
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz