13 lut 2017

CIASTO KRÓWKOWE Z BANANAMI BEZ PIECZENIA


SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 300 g herbatników np. Maślanych
  • 10 dag orzechów włoskich

Masa budyniowa

  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego
  • 750 ml mleka
  • 3 banany

Masa kremowa

  • 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy
  • 150 ml Śmietany 18%
  • 100 ml mleka
PRZYGOTOWANIE:

 Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia.
 Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki wykładam masę korówkową o smaku orzechowym.

Następnie kładę kolejną warstwę herbatników.

Przygotowuję budyń. Do garnka wlewam ok 500 ml mleka, zagotowuję, w 250 ml zimnego mleka rozpuszczam zawartość torebki z budyniem a następnie wlewam do gotującego się mleka. Mieszam a następnie gotuję ciągle mieszając ok 2 min.

Odstawiam i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie obieram banany i kroję w plastry. Plasterki banana układam na herbatnikach. Następnie wykładam zimny budyń.

Następnie układam trzecią warstwę z herbatników.
 Przygotowuję krem truskawkowy.
 Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość miksuję.
 Krem wykładam na herbatniki.

Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam.
 Posypuję wierzch ciasta. 
Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc min. 12 godzin.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF