Uwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych , wcześniej dla mnie zupełnie nie znanych.
Ja oczywiście nigdy nie przygotuję dań takich jak Oni ale choć część pomysłów mogę wdrożyć w mojej kuchni:)
Dziś zapraszam na Curry z kurczakiem i warzywami. Danie przygotowuję oczywiście na mleczku kokosowym a mięso smażę na oleju kokosowym. Pysznie i zdrowo:) Smacznego :)
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek)
- 500 ml mleczka kokosowego
- Natka pietruszki
- 3 łyżki pasty curry
- Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam)
- Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki
- 1 łyżka wegety
- Kasza kuskus
- Olej kokosowy
Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano.
Międzyczasie do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając.
Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu aż całość będzie gęsta.
Na koniec dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Przygotowuje kaszę kuskus jak w instrukcji na opakowaniu. Podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz