2 lut 2017

CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI


Uwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych , wcześniej dla mnie zupełnie nie znanych.
Ja oczywiście nigdy nie przygotuję dań takich jak Oni ale choć część pomysłów mogę wdrożyć w mojej kuchni:) 
Dziś zapraszam na Curry z kurczakiem i warzywami. Danie przygotowuję oczywiście na mleczku kokosowym a mięso smażę na oleju kokosowym. Pysznie i zdrowo:) Smacznego :)

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy np fasoli, papryka,marchewka,groszek)
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • Natka pietruszki
  • 3 łyżki pasty curry
  • Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam)
  • Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki
  • 1 łyżka wegety
  • Kasza kuskus
  • Olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
 Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę. 
Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano.

Międzyczasie do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając.


 Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę na mniejszym ogniu aż całość będzie gęsta.

Na koniec dodaję drobno pokrojoną  natkę pietruszki. 

Przygotowuje kaszę kuskus jak w instrukcji na opakowaniu. Podaję na ciepło.   

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF