SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 5 pomidorków suszonych z zalewy
- 2 łyżki oleju z pomidorków
- Sól i pieprz
Marynata
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Następnie w
miseczce przekładam wszystkie składniki marynaty. Mieszam.
Ziemniaki dokładnie marynuję. Następnie obieram cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków.
Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam ok 2 łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam.
Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu.
Ziemniaki dokładnie marynuję. Następnie obieram cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków.
Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam ok 2 łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam.
Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu.
1 komentarz:
wow wygląda super a ja uwielbiam suszone pomidory :)
Prześlij komentarz