5 lut 2017

PLACUSZKI GRYCZANE -BEZGLUTENOWE








SKŁADNIKI:


  • 200g mąki gryczanej
  • 1 50 g mąki razowej
  • 2 jajka
  • 350 ml mleka kokosowego ( można dać krowie)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • Sól do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

 Wszystkie składniki przekładam do miski. Dokładnie miksuję mikserem na wysokich obrotach--Tak by ciasto było konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano.
 Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.  

Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym. 

3 komentarze:

Kasia Sarna pisze...

uwielbiam mąkę gryczaną i czosnek niedźwiedzi, pyszne placuszki :)

Kobieca Myślodsiewnia pisze...

O, ciekawe połączenie. A jesz to tylko z sosem, czy jako dodatek np. do mięska? :)

patkauk87 pisze...

Ja również zdecydowanie:)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF