SKŁADNIKI:
- 200g mąki gryczanej
- 1 50 g mąki razowej
- 2 jajka
- 350 ml mleka kokosowego ( można dać krowie)
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 /2 łyżeczki pieprzu mielonego
- Sól do smaku
- Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki przekładam do miski. Dokładnie miksuję mikserem na wysokich obrotach--Tak by ciasto było konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano.
Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym.
3 komentarze:
uwielbiam mąkę gryczaną i czosnek niedźwiedzi, pyszne placuszki :)
O, ciekawe połączenie. A jesz to tylko z sosem, czy jako dodatek np. do mięska? :)
Ja również zdecydowanie:)
Prześlij komentarz