SKŁADNIKI:
- 12 placuszków gryczanych KLIK TU
- 500 g mięsa mielonego np z indyka
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 por- część biała
- 1 natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka bazyli
- 1 0 dag sera żółtego tartego
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos.
Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam na wyłożoną blachę papierem do pieczenia.
Piekę w 200 stopniach ok 15 min.
Podaję z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz