Zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Dziś użyłam miesa z indyka, płatków owsianych, sporej ilości natki pietruszki. Kotlety są smażone ( można również upiec w piekarniku).
Idealnie smakują na obiad ale również jako zamiennik do kanapek czy burgerów.
Kotlety nie są panierowane.
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z indyka
3/4 szklanki płatków owsianych blyskawicznych
2 jajka
1 natka pietruszki
1 mozzarella
2 szalotki
sól i pieprz do smaku
PRZYPRAWY:
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
Olej do smażenia np rzepakowy
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
Olej do smażenia np rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Szalotkę drobno siekam. Na patelni smażę na rumiano cebulkę. Natkę pietruszki drobno siekam.
Mozzarellę drobno rwę. Do mięsa dodaję wszystkie składniki wraz z smażoną cebulką. Mieszam dokładnie.
Z mięsa formuję płaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy.
Smażę dokładnie z obu stron na rumiano. Smacznego.
Mozzarellę drobno rwę. Do mięsa dodaję wszystkie składniki wraz z smażoną cebulką. Mieszam dokładnie.
Z mięsa formuję płaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy.
Smażę dokładnie z obu stron na rumiano. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz