29 mar 2017

KOTLETY MIELONE Z INDYKA BEZ PANIERKI


Zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Dziś użyłam miesa z indyka, płatków owsianych, sporej ilości natki pietruszki. Kotlety są smażone ( można również upiec w piekarniku). 
Idealnie smakują na obiad ale również jako zamiennik do kanapek czy burgerów. 
Kotlety nie są panierowane. 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego z indyka

3/4 szklanki płatków owsianych blyskawicznych
2 jajka
1 natka pietruszki
1 mozzarella

2 szalotki

sól i pieprz do smaku

PRZYPRAWY:

Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
Olej do smażenia np rzepakowy

 PRZYGOTOWANIE: 

Szalotkę drobno siekam. Na patelni smażę na rumiano cebulkę. Natkę pietruszki drobno siekam.

Mozzarellę drobno rwę. Do mięsa dodaję wszystkie składniki wraz z smażoną cebulką. Mieszam dokładnie.

Z mięsa formuję płaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy.

Smażę dokładnie z obu stron na rumiano. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF