15 mar 2017

SCHAB -DOMOWA WĘDLINA



Domowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego. 

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki wegety
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Folia aluminiowa
  • Dodatkowo np. chrzan czy żurawina

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso.

Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami.
Polewam sosem sojowym.

Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli.

Piekę w piekarniku ok 1 godz 30 min w 180 stopniach. Zostawiamy w folii do wystygnięcia.

Kiedy będzie lekko ciepły zdejmuję folię i wkładam do lodówki na kilka godzin.

Kroję na kanapki z chrzanem. Smacznego.


3 komentarze:

Kami pisze...

Mój ojciec robi mistrzowski schab ze śliwką. Smak nieziemski! Podeślę mu ten przepis, spróbujemy :)

bernardeta pisze...

To naprawdę dobre, bo polskie prawdziwe smakołyki.

Ewa pisze...

Domowe wędliny (i nie tylko) są najlepsze :). Chętnie wypróbuję przy okazji Twój przepis :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF