Domowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wegety
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- Folia aluminiowa
- Dodatkowo np. chrzan czy żurawina
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso.
Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami.
Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami.
Polewam sosem sojowym.
Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli.
Piekę w piekarniku ok 1 godz 30 min w 180 stopniach. Zostawiamy w folii do wystygnięcia.
Kiedy będzie lekko ciepły zdejmuję folię i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Kroję na kanapki z chrzanem. Smacznego.
Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli.
Piekę w piekarniku ok 1 godz 30 min w 180 stopniach. Zostawiamy w folii do wystygnięcia.
Kiedy będzie lekko ciepły zdejmuję folię i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Kroję na kanapki z chrzanem. Smacznego.
3 komentarze:
Mój ojciec robi mistrzowski schab ze śliwką. Smak nieziemski! Podeślę mu ten przepis, spróbujemy :)
To naprawdę dobre, bo polskie prawdziwe smakołyki.
Domowe wędliny (i nie tylko) są najlepsze :). Chętnie wypróbuję przy okazji Twój przepis :)
Prześlij komentarz