10 kwi 2017

GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY



SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z indyka
500 ml przecieru pomidorowego
100 ml wody
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
Olej do smażenia np.rzepakowy
6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju

PRZYGOTOWANIE:

 Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę na rumiano.

Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty.

Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi.

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF