24 kwi 2017

IZRAELSKI FALAFEL - STREET FOOD



W Niedziele byliśmy z Mężem w centrum Newcastle na co tygodniowy zjazd  Food Trucków
Tym razemskusiliśmy się na typowo Izraelskie Danie , idealne dla wegan i wegetarian. 
Tortilla z Falafel z sosem z mango. Idealne danie. Bardzo pyszne, lekkie i sycące. 
A co to jest FALAFEL??

 Falafel – smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. Jest to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu w picie.

Nasz Falafel był przygotowywany przy nas. Składał się oczywiście z bobu. Pyszny. Do tego wybraliśmy zestaw z cebulą czerwoną,  sałatką z kuskusu i granatu oraz pomidorów. Całość dopełnił pyszny sos z mango. 
Cena 5 f . 
Warta tych smakowych doznań :) 






2 komentarze:

Monika Dudzik pisze...

Falafel z sosem z mango... Rozmarzyłam się, to musi być niebo w gębie:)

Anonimowy pisze...

Jestem na diecie bezglutenowej, więc nie jadam takich rzeczy ale muszę przyznać, że wygląda to apetycznie :D @Paulina

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF