Dziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :)
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Sól do smaku
Pieprz czarny w młynku do smaku
Olej ok 1 łyżki
Ok 3 l wody
Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Sól do smaku
Pieprz czarny w młynku do smaku
Olej ok 1 łyżki
Ok 3 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieram, myję kroję na mniejsze kawałki gotuję w osolonej
wodzie aż będą miękkie. Studzę. Następnie za pomocą ubijaka do
ziemniaków albo praski, ubijam na gładką masę. Masę dokładnie wyrównuje w
misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków.
W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wyrabiam do połączenia składników.
Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku.
W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się.
Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową.
W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wyrabiam do połączenia składników.
Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku.
W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się.
Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową.
Do klusek podaję podgrzaną Zasmażaną Kapustę Białą ORZECH.
Jem od razu. Smacznego.
1 komentarz:
Uwielbiam kluski śląskie! Smak mojego dzieciństwa! Mniaaaam :-)
Prześlij komentarz