9 kwi 2017

KLUSKIE ŚLĄSKIE Z CZARNYM PIEPRZEM





Dziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją na zimno. Idealny duet podany na bezmięsny obiad. Zapraszam do spróbowania :) Smacznego :)

SKŁADNIKI:
 

1 kg ziemniaków
Ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Sól do smaku
Pieprz czarny w młynku do smaku
Olej ok 1 łyżki
Ok 3 l wody


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, myję kroję na mniejsze kawałki gotuję w osolonej wodzie aż będą miękkie. Studzę. Następnie za pomocą ubijaka do ziemniaków albo praski, ubijam na gładką masę. Masę dokładnie wyrównuje w misce i zabieram 1/4 cześć ziemniaków.

W puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną dodaję sól i świeżo mielony pieprz. Dokładnie wyrabiam do połączenia składników.

Z ciasta formuję małe kuleczki i zgniatam a nastepnie lekko spłaszczam i robię dziurkę na srodku.

W dużym garnku gotuję ok 3 litry wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Następnie wkładam kluski ok 10 szt i dolewam 1 łyżkę oleju by kluski nie zlepiły się.

Po wpłynięciu gotuję ok 2 min. Kluski przekładam łyżką cedzakową. 

Do klusek podaję podgrzaną Zasmażaną Kapustę Białą ORZECH. 
Jem od razu. Smacznego. 


1 komentarz:

Pracownia Agaty pisze...

Uwielbiam kluski śląskie! Smak mojego dzieciństwa! Mniaaaam :-)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF