Konfitura z czerwonej cebuli idealny dodatek do mięs , ryb, warzyw, fast foodów , serów. Bardzo lubię robić ją do Wielkanocnych dań. Polecam każdemu.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
5 czerwonych cebul
4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki octu balsamicznego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieram. Kroję w piórka. W rondelku o grubym dnie wlewam olej a następnie cebulę, dodaję szczyptę soli, mieszam. Cebula musi się zeszklić.
Następnie dodaję cukier trzcinowy, mieszam całość.Dodaję tymianek i rozmaryn oraz wegetę.
Na koniec dodaję ocet. Mieszam i smażę całość aż wszystko będzie gęste.
Podaję zarówno na ciepło jak i na zimno.
2 komentarze:
Cebulkę robię podobnie, ale nie dodaję octu, bardzo lubię :)
Aż trudno uwierzyć, że można zrobić konfiturę z cebuli. Zwykle kojarzy się ona z owocami.
Prześlij komentarz