17 maj 2017

Pierogi z mięsem z kurczaka i pieczarkami



Dziś zapraszam na pyszne pierogi z mięsem i kapustą w towarzystwie pyszne Sałatki z Patisona firmy ORZECH. 
 Zapraszam i życzę smacznego :)

SKŁADNIKI:

Ciasto na ok 60 pierogów:



1.5 kg mąki
2 szklanki wrzącej wody
2 jajka
sól i pieprz do smaku
100 g masła
FARSZ:

Farsz


1.5 kg fileta z kurczaka

2 kg pieczarek
3 łyżki warzywka
sól i pieprz do smaku
2 cebule
olej do smażenia
 DODATKOWO:

PRZYGOTOWANIE:
 
 
Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista.  Pieczarki myję, kroję drobno a następnie na tym samym oleju smażę na rumiano z dodatkiem soli i pieprzu. 


Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach, jeden raz. Mieszam całość ze Sobą doprawiam solą i pieprzem według smaku i gustu. 
 
 Następnie przygotowuję ciasto na pierogi. Mąkę wysypuję na stolnicę. Wbijam jajka. Następnie stopniowo dolewam wrzącą wodę i zagniatam dodaje masło. Jeśli ciasto jest za bardzo mokre dodaję mąki jeśli jest suche dodaję wody. Zagniatam.

Ciasto musi być elastyczne. Dziele na porcję. Pozostałe ciasto przykrywam ściereczka tak by nie było suche. Wałkuję bardzo cienko ok 2 mm. Wykrawam krążki. Na środek kładę porcję farszu. Zaklejam pierogi.

Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min.
 
 

 


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF