Pyszne pączki , idealnie okrągłe nadziewane Marmoladą firmy ORZECH z kakao.
Pączki dzięki tak wyśmienitemu nadzieniu smakują rewelacyjnie. Zapraszam również do odwiedzenia strony firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl i Smacznego :)
SKŁADNIKI na ok 20 sztuk : CIASTO
1,5 kg mąki pszennej
70 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru np. trzcinowego
2 szklanki mleka krowiego 2 %
5 żółtek
2 jajka
150 g rozstopionego masła
3 łyżki cukru wanilinowego)
40 ml spirytusu lub wódki
sok wraz z skórką z 1 limonki lub cytryny
szczypta soli
Pączki dzięki tak wyśmienitemu nadzieniu smakują rewelacyjnie. Zapraszam również do odwiedzenia strony firmy ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl i Smacznego :)
SKŁADNIKI na ok 20 sztuk : CIASTO
1,5 kg mąki pszennej
70 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru np. trzcinowego
2 szklanki mleka krowiego 2 %
5 żółtek
2 jajka
150 g rozstopionego masła
3 łyżki cukru wanilinowego)
40 ml spirytusu lub wódki
sok wraz z skórką z 1 limonki lub cytryny
szczypta soli
DODATKOWO:
3 Łyżki kakao
1 Słoik Marmolady ORZECH
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypuję mąkę ,ciepłe mleko oraz drożdże . Dodaję szczyptę soli. Mieszam dokładnie. Odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn będzie miał małe pęcherze. Następnie dodaję wszystkie składniki ciasta. Wyrabiam dokładnie ciasto kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Następnie formuję kulę . Odstawiam w miseczce w ciepłe miejsce pod przykryciem np ściereczką kuchenną na ok 2 godziny.
Po upływie 2 godzin , ciasto wyjmuję na opruszony mąką blat lub stolnicę . Krótko raz jeszcze wyrabiam.
Od ciasta odrywam małe kawałki mieszczące się w dłoni , formuję kulę w tym czasie nadziewamy za pomocą szprycy lub łyżki pączki MARMOLADĄ .
Dokładnie sklejamy by nadzienie podczas smażenia nie wypłynęło.
Pączki przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu ok 30 min tak by podwoiły swoją objętość.
Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor.
Następnie wyjmujemy pączki na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiatu tłuszczu.
Pączki jeszcze ciepłe posypuję kakao.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz