16 maj 2017

SCHAB Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ



Idealna wędlina na kanapki to taka , która smakuje doskonale, jest bez konserwantów oraz taka , którą robiliśmy sami :) 
Dziś zapraszam na pyszną wędlinę - schab pieczony z wędzoną śliwką :) 
Smacznego :)

SKŁADNIKI:

 
  • 1.5 kg schabu bez kości
  • 150 g śliwek wędzonych

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku

PRZYGOTOWANIE:
 Mięso myję a następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Robię po środku otwór na całej długości mięsa za pomocą cienkiego ale ostrego noża. Następnie faszeruje śliwkami wędzonymi.

W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny.

Mięso zostawiam do przestygnięcia a następnie wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin.

Smacznego.
 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF