Idealna wędlina na kanapki to taka , która smakuje doskonale, jest bez konserwantów oraz taka , którą robiliśmy sami :)
Dziś zapraszam na pyszną wędlinę - schab pieczony z wędzoną śliwką :)
Smacznego :)
SKŁADNIKI:
- 1.5 kg schabu bez kości
- 150 g śliwek wędzonych
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję a następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Robię po środku
otwór na całej długości mięsa za pomocą cienkiego ale ostrego noża.
Następnie faszeruje śliwkami wędzonymi.
W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny.
Mięso zostawiam do przestygnięcia a następnie wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin.
Smacznego.
W osobnej miseczce robię marynatę. Mięso nacieram marynatą. Owijam dokładnie folią aluminiową i pozostawiam w lodówce na min 10 godzin. Piekę mięso nie odwijając foli w 180 stopniach przez ok 1.5 godziny.
Mięso zostawiam do przestygnięcia a następnie wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz