2 maj 2017

PULPETY Z INDYKA I CUKINI



Pulpety z indyka i cukinii , pieczone w sosie pomidorowym. Lekko i pysznie. Polecam. 


SKŁADNIKI:


500 ml mięsa mielonego z indyka
2 cukinie
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól i pieprz do smaku
Czosnek niedźwiedzi
2 łyżki majeranku. Natką pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

 Cukinie obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię solę a następnie odcedzam z nadmiaru soku. Dodaję przyprawy, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz jajka.

Na sam koniec dodaję mięso mielone z indyka. Całość dokładnie mieszam. Formuję kotlety.

Smażę na rumiano z obu stron bardzo krótko tylko by skórka się zarumieniła.

Przekładam do naczynia żaroodpornego. Kotleciki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewamy na koniec przecierem pomidorowym.

Posypuję natką pietruszki. Doprawiam. Piekę w piekarniku ok 45 min w 180 stopniach.
 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF