6 cze 2017

CZOSNKOWA WĘDLINA Z INDYKA




Uwielbiam robić i jeść domowe wędliny. Wiem wtedy , że nie posiadają zbędnych i nie zdrowych dodatków czy konserwantów.
Dziś proponuję Wam , nie jednokrotnie sprawdzony i wypróbowany przepis na Domową wędlinę z indyka w czosnkowej glazurze. 
Mięso naciera się marynatą dzień wcześniej , ale warto poczekać na efekt końcowy.
Polecam 💕💕💕💕


SKŁADNIKI:


🍴1. 5 kg fileta z indyka
🍴2 ząbki czosnku
🍴1 łyżeczka czosnku granulowanego
🍴1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
🍴Sól i pieprz do smaku
🍴1 łyżka majeranku
🍴1 łyżeczka koperku suszonego
🍴1 łyżka oleju rzepakowego
🍴1 łyżka sosu sojowego ciemnego
🍴Siatka do wędlin

PRZYGOTOWANIE:


 Filet z indyka myję. Rozkrajam wzdłuż ale nie do końca. Lekko rozbijam.

Składniki marynaty dokładnie łącze i nacieram mięso.

Zawijam i przekładam do siatki na wędliny. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego. 
Pozostawiam w lodówce najlepiej na noc lub kilka godzin.

Piekę ok 120 min w 180 stopniach. Następnie po upieczeniu pozostawiam do osiągnięcia.

Po osiągnięciu zdejmuję siatkę. Kroję w plastry. Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF