SKŁADNIKI DLA OK 6 OSÓB:
✔1 kg fileta z kurczaka
✔10 dag żurawiny suszonej
✔2 jajka
✔3 łyżki bułki tartej
✔sól i pieprz do smaku
✔1 łyżka czosnku granulowanego
✔1 łyżeczka majeranku
✔1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
✔olej do smarowania
✔10 dag żurawiny suszonej
✔2 jajka
✔3 łyżki bułki tartej
✔sól i pieprz do smaku
✔1 łyżka czosnku granulowanego
✔1 łyżeczka majeranku
✔1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
✔olej do smarowania
PRZYGOTOWANIA:
Fileta z kurczaka myję. Dzielę na mniejsze kawałki. Wkładam do malaksera albo maszynki do mięsa. Mielę na gładko. Do miski przekładam mięso, solę i pieprze do smaku.
Dodaję jajka, bułkę tartą, majeranek, czosnek granulowany. Mieszam
całość.
Foremkę smaruję olejem i posypuję bułka tartą. Przekładam pół farszu. Posypuję suszoną żurawiną a następnie dodaję resztę mięsa. Wyrównuje. Piekę ok 44 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Wkładam do lodówki na min kilka godzin. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz