29 cze 2017

DROBIOWA PIECZEŃ Z ŻURAWINĄ



SKŁADNIKI DLA OK 6 OSÓB:
 
✔1 kg fileta z kurczaka
✔10 dag żurawiny suszonej
✔2 jajka
✔3 łyżki bułki tartej
✔sól i pieprz do smaku
✔1 łyżka czosnku granulowanego
✔1 łyżeczka majeranku
✔1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
✔olej do smarowania
 
PRZYGOTOWANIA:
 
 Fileta z kurczaka myję. Dzielę na mniejsze kawałki. Wkładam do malaksera albo maszynki do mięsa. Mielę na gładko. Do miski przekładam mięso, solę i pieprze do smaku. Dodaję jajka, bułkę tartą, majeranek, czosnek granulowany. Mieszam całość. 


Foremkę smaruję olejem i posypuję bułka tartą. Przekładam pół farszu. Posypuję suszoną żurawiną a następnie dodaję resztę mięsa. Wyrównuje. Piekę ok 44 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Wkładam do lodówki na min kilka godzin. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF