29 cze 2017

PIECZEŃ DROBIOWA Z PIECZARKAMI I ŻURAWINĄ




SKŁADNIKI DLA OK. 6 OSÓB: 
 
✅1 kg fileta z kurczaka
✅20 dag pieczarek
✅1 łyżka czosnku granulowanego
✅1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
✅1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej i słodkiej
✅1 łyżeczka wegety
✅Sól i pieprz do smaku
✅2 jajka
✅5 łyżek bułki tartej +1 łyżeczka do posypania formy
✅Olej do smarowania
✅1 łyżka sezamu
✅5 łyżek suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

 Filet z kurczaka myję. Pieczarki myję i kroję w mniejsze kawałki.Przekładam do malaksera albo maszynki do mięsa. Mielę na gładko.Do farszu dodaję przyprawy, jajka, bułkę tartą  mieszam dokładnie.

Foremkę (ja użyłam keksówki), smaruję olejem i posypuję bułka tartą. Przekładam pół farszu.Następnie posypuję żurawiną. Kładę pozostałą część farszu. Wyrównuje. Górę posypuję sezamem. 
 
Piekę ok 45 min w 180 stopni.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF