TARTY te na słono na kruchym cieście, francuskim , wszystkie są pyszne.
Dziś zapraszam na tartę z porem i mięsem mielonym wołowym.
Polecam
SKŁADNIKI:
Farsz
🍕400 g mięsa mielonego wołowego
🍕1 por
🍕8 pieczarek
🍕1 peczek natki pietruszki
🍕2 łyżki sos sojowego
🍕Sól wędzona
🍕Pieprz
🍕1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
🍕1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
🍕1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
🍕1 łyżeczka majeranku
Dodatkowo
🍕 250 g ciasta francuskiego
🍕Natka pietruszki do posypania
🍕Masło do posmarowania formy
🍕Ulubiony sos np. Czosnkowy
🍕Natka pietruszki do posypania
🍕Masło do posmarowania formy
🍕Ulubiony sos np. Czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone wołowe smażę na rozgrzanej patelni. Dodaję przyprawy. Pora
myję i drobno siekam. Pieczarki myję i drobno siekam. Pieczarki i pora
dodaję do mięsa dodaję sos sojowy duszę ok 7 min co jakiś czas
mieszając. Zdejmuję z palnika.
Farsz musi przestygnąć. Do farszu dodaję tarty ser. Mieszam. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do farszu. Ciasto rozwijam i lekko rozwałkowuję.
Przekładam do foremki na tartę wcześniej wystartowaną masłem. Ciasto nakłówam widelcem.
Odkrajam nadmiar ciasta. Z ciasta walkuję ruloniki lub paseczki na górę tarty.
Na ciasto przekładam farsz. Piekę w piekarniku ok 35 min w 180 stopniach.
Upieczoną tartę posypuję z góry jeszcze natką pietruszki. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.
Farsz musi przestygnąć. Do farszu dodaję tarty ser. Mieszam. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do farszu. Ciasto rozwijam i lekko rozwałkowuję.
Przekładam do foremki na tartę wcześniej wystartowaną masłem. Ciasto nakłówam widelcem.
Odkrajam nadmiar ciasta. Z ciasta walkuję ruloniki lub paseczki na górę tarty.
Na ciasto przekładam farsz. Piekę w piekarniku ok 35 min w 180 stopniach.
Upieczoną tartę posypuję z góry jeszcze natką pietruszki. Podaję na ciepło z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz