5 cze 2017

KASZA OWSIANA Z RYŻEM CURRY



Bardzo lubię kaszę owsianą. Jest idealnym dodatkiem do obiadu , do mięs, ryb , warzyw czy sosów. 
Dziś zapraszam na pyszną kaszę owsianą z ryżem , gotowaną w Curry. Co daje tej kaszy znakomity smak i kolor. 


Coś więcej o KASZY OWSIANEJ :

Kasza owsiana zawiera bardzo dużą ilość  antyoksydantów, więcej  niż inne rodzaje kasz. Zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki temu przewyższa większość warzyw, owoców a także zbóż.  Kasza ta zawiera największą ilość kalorii. Kasza owsiana  bogata jest w węglowodany złożone, białko i błonnik oraz minerały (magnez, mangan, miedź, cynk, żelazo) i witaminy (kwas foliowy ( polecana dla kobiet w ciąży), B1, B2, B5, PP. zawiera tłuszcze o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkt  hamuje wchłanianie i uwalnianie cukrów.

SKŁADNIKI:

  • 2.5 szkl wody
  • 1 szklanka kaszy owsianej
  • 0.5 szklanki ryżu brązowego
  • 2 łyżki curry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka czosnku
PRZYGOTOWANIE:

 Do garnka wlewam 2.5 szklanki wody. Zagotowuję a następnie dodaję ryż i kaszę owsianą.

Zmniejszam ogień. Dodaję przyprawy.

Mieszam co jakiś czas by ani kasza ani curry nie przywarło do garnka. Kiedy płyn wyparuje a kasza i ryż będą miękkie. Odstawiam na bok.

Jeśli ryż będzie jeszcze twardy dodaję łyżkę lub dwie gorącej wody. I mieszam dalej gotując. Podaję z ulubionym sosem i surówką.


 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF