Bardzo lubię kaszę owsianą. Jest idealnym dodatkiem do obiadu , do mięs, ryb , warzyw czy sosów.
Dziś zapraszam na pyszną kaszę owsianą z ryżem , gotowaną w Curry. Co daje tej kaszy znakomity smak i kolor.
Coś więcej o KASZY OWSIANEJ :
Kasza owsiana zawiera bardzo dużą ilość antyoksydantów, więcej niż inne rodzaje kasz. Zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki temu przewyższa większość warzyw, owoców a także zbóż. Kasza ta zawiera największą ilość kalorii. Kasza owsiana bogata jest w węglowodany złożone, białko i błonnik oraz minerały (magnez, mangan, miedź, cynk, żelazo) i witaminy (kwas foliowy ( polecana dla kobiet w ciąży), B1, B2, B5, PP. zawiera tłuszcze o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkt hamuje wchłanianie i uwalnianie cukrów.
SKŁADNIKI:
- 2.5 szkl wody
- 1 szklanka kaszy owsianej
- 0.5 szklanki ryżu brązowego
- 2 łyżki curry
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewam 2.5 szklanki wody. Zagotowuję a następnie dodaję ryż i kaszę owsianą.
Zmniejszam ogień. Dodaję przyprawy.
Mieszam co jakiś czas by ani kasza ani curry nie przywarło do garnka. Kiedy płyn wyparuje a kasza i ryż będą miękkie. Odstawiam na bok.
Jeśli ryż będzie jeszcze twardy dodaję łyżkę lub dwie gorącej wody. I mieszam dalej gotując. Podaję z ulubionym sosem i surówką.
Zmniejszam ogień. Dodaję przyprawy.
Mieszam co jakiś czas by ani kasza ani curry nie przywarło do garnka. Kiedy płyn wyparuje a kasza i ryż będą miękkie. Odstawiam na bok.
Jeśli ryż będzie jeszcze twardy dodaję łyżkę lub dwie gorącej wody. I mieszam dalej gotując. Podaję z ulubionym sosem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz