5 cze 2017

LEKKA KANAPKA Z TUŃCZYKIEM



Często jem tuńczyka. Nie kupuję tuńczyka w kawałkach w puszce , nie kupuję również tuńczyka sałatkowego. Kupuję natomiast tuńczyka w puszce w formie Steka , zazwyczaj w oliwie lub oleju rzepakowym. Jest pyszny i "prawdziwy". Nie cierpie zapachu-smaku puszku.

Od jakiegoś czasu również jednym z moich ulubionych sosób do kanapek, zapiekanek czy past jest musztarda. Ostatnio odkryłam HEINZ musztardę miodową. Jest delikatna , nie jest ostra, ma lekko wyczuwalny smak miodu. Nie wiem czy jest w Polsce, jeśli tak dajecie znać w komentarzach gdzie :) Chętnie się dowiem.
W Angli ta musztarda kostuje ok 1 f za malutką. Znajdziecie ją prawie w każdym sklepie :Tesco, Lidl, B&M, Poundland. 



SKŁADNIKI:


 

Kanapka


1 kromka chleba pełnoziarnistego, graham
1 łyżka musztardy np. miodowej
Kilka listków świeżego szpinaku
Kilka plastrów ogórka świeżego

Rybka


100 g tuńczyka stek w oleju
1 szalotka
1 ogórek konserwowy
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka musztardy np. HEINZ miodowej
1 łyżka jogurt naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

 Tuńczyka odcedzam, przekładam do miseczki. Ogórka konserwowego kroję w kostkę. Szalotkę obieram, kroję w kostkę. Dodaję jogurt, musztardą, sól i pieprz. Mieszam.

Chleb smaruję musztardą. Kładę szpinak. Smaruję tuńczykiem. Solę i pieprze do smaku. Ogórka obieram i kroję w plastry. Kładę na kanapkę ok 3 plastey.

Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF