5 cze 2017

MAŚLANA BUŁKA Z KURCZAKIEM



Domowe kanapki do pracy czy szkoły jak dla mnie są najlepsze.
Po pierwsze sami ją przygotowujemy - dzięki temu wiemy z jakich składników się składa
Po drugie sami dobieramy proporcje - co sprawi że cała kanapka zniknie
Po trzecie jest tańsza niz ta ze sklepu.
 Dziś zapraszam na pyszną Maślaną bułkę z pieczonym filetem z kurczaka.
Robi sią ją szybko a smakuje rewelacyjnie,
Polecam i Smacznego :)

SKŁADNIKI:
 

Bułka


4 okrągłe bułki maślane
12 plastrów ogórka zielonego
Musztarda do posmarowania np. Miodowa
4 liście sałaty
Masło do posmarowania

Mięso


1 filet z kurczaka podwójny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku mielonego
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka suszonej bazyli
Sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

PRZYGOTOWANIE:

 Na samym początku przygotowuję mięso. Filet z kurczaka myję, osuszam recznikiem papierowym. W miseczce łączę składniki marynaty. Nacieram przygotowaną marynatą. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia. Zamykam szczelnie.

Woreczek z mięsem przekładam do foremki/keksówki. Foremkę napełniam zimną wodą ok 150 ml. Wkładam do piekarnika na 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu mięso wyjmuję z woreczka. Studzę. Kroję w plastry.

Bułkę maślaną, przekrajam wzdłuż. Połówki smaruję masłem i smażę na rumiano na suchej, nagrzanej patelni. Następnie studzę. Smaruję środek bułek musztardą. Na jednej(dolnej) połowie kładę liść sałaty, a następnie plaster mięsa i plastry ogórka świeżego. Kanapkę zawijam w folię spożywczą,aluminiową lub wkładam do lunch boxu. Zabieram do pracy albo jem w domu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Printfriendly

Print Friendly and PDF