W sklepach ciężko kupić prawdziwą tradycyjną i bez konserwantów wędlinę. Pyszna domowa wędlina z indyka idealna na każdą okazję. Pyszna i soczysta bez konserwantów. Polecam każdemu. Robi się ją w miarę szybko a smakuje idealnie.
SKŁADNIKI:
1 kg udźca z indyka
50 dag mięsa mielonego wołowego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki czosnku granulowanego
1 liść laurowy
5 ziel angielskich
50 dag mięsa mielonego wołowego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki czosnku granulowanego
1 liść laurowy
5 ziel angielskich
PRZYGOTOWANIE:
Udziec z indyka myję. Wycinam zbędne kości. Mięsa rozkrajam wzdłuż tak
by tworzył jeden płat. Solę i pieprzę do smaku. Nacieram również
czosnkiem. Na środek mięsa kładę mielone mięso wołowe. Dokładnie zawijam
i wkładam do siatki przeznaczonej do pieczenia mięsa. Wstawiam do
lodówki na ok 12 godzin.
Następnie mięso w siatce zawijam dodatkowo folią. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez ok 60 min a następnie przez 20 min w 180 stopniach.
Mięso po upieczeniu wyjmuję z foli. Zostawiam w siatce i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładam do lodówki na minimum 6 godzin.
Mięso wtedy będzie lepiej się kroiło.
Smacznego.
Następnie mięso w siatce zawijam dodatkowo folią. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez ok 60 min a następnie przez 20 min w 180 stopniach.
Mięso po upieczeniu wyjmuję z foli. Zostawiam w siatce i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładam do lodówki na minimum 6 godzin.
Mięso wtedy będzie lepiej się kroiło.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz