Wiele osób w tym Ja, nie lubiłam smażyć mrożonych ryb. Zazwyczaj panierka, która powinna znajdować się na rybie, podczas smażenia zostawała na patelni. Bardzo mnie to złościło , nie wiedziałam gdzie robię błąd. Aż któregoś dnia metodą prób i błędów opracowałam swoją własną teorie smażenia mrożonych ryb :)
Jeśli Jesteś Zainteresowana/Zainteresowany zapraszam :)
Po Pierwsze Ryba:) -odmrażanie
Mrożone filety z dowolnej ryby (ja dziś na podstawie dorsza) musimy dokładnie odmrozić, najlepiej na kradce z piekarnika . Zajmie nam to od godziny do 3 .
Po Drugie -osuszanie
Po odmrożeniu kiedy widzimy , że na filetach nie ma lodu , za pomocą grubego ręcznika papierowego ( albo złożonego na kilka razy) lekko dociskamy z obu stron rybę tak by woda , która może jeszcze być na rybie została wchłonięta przez ręcznik .
Po Trzecie - doprawianie i panierowanie
Osuszone filety układamy pojedynczo na talerz tak by filety leżały swobodnie.
Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Przygotowujemy panierkę , u mnie zawsze : jajko na jednym talerzu dokładnie rozbite a na drugim mieszanka bułki tartej i mąki w proporcji 1:1 .
Filety maczamy tylko raz JAJKO-BUŁKA/MĄKA
Dokładnie lekko dociskając do mąki z bułką.
Po Czwarte -Smażenie
Następnie przygotowujemy OLEJ.
Na patelnię wylewamy olej ja zawsze używam rzepakowego.
Musi zakrywać całą patelnię ok 1 cm grubości .
Olej dokładnie rozgrzewamy tak by były widoczne lekkie bąbelki.
Dopiero wtedy kiedy olej jest bardzo rozgrzany wkładamy rybę.
Możemy zmniejszyć lekko ogień pod naszą patelnią.
Rybę smażę z jednej strony ok 5 minut z drugiej krócej ok 3 minut.
Po wyjęciu rybę można odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego , ale nie koniecznie.
Taką rybę podaję z ulubionymmi surówkami i gotowanymi ziemniakami lub tak jak Anglicy z frytkami :) Fish and Chips :)
Poniżej podaję składniki na 4 filety z Dorsza:
- 4 filety mrożonego dorsza
- 2 jaja
- 1/3 szklanki bułki tartej
-1/3 szklqnki mąki pszennej
-sól i pieprz do smaku
-olej rzepawkowy do smażenia ryb
Polecam i Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz