28 wrz 2017

Kotleciki Orientalne



Kotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem . 
Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem. 
Polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK:

Kotlety

  • 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka koperku świeżego

Dodatkowo

  • olej do smażenia np rzepakowy
  • bułka tarta do panierki
PRZYGOTOWANIE:

 Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych oczkach na tarce. Cebulę obieram i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Smażę aż cebula będzie szklista. Przekładam do marchewki. Następnie do miski przekładam wszystkie pozostałe składniki. Mieszam dokładnie. Z farszu formuję kotlety wielkości srednich kotlecików. Obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej. Kotlety smażę ze wszystkich stron na rumiano. Podaję z kaszą kusus i ulubiona surówką. 


1 komentarz:

Wiktoria pisze...

Świetny przepis - jak na kotleciki, to zawsze jestem chętna :)

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF