Uwielbiam leśne grzyby . Bardzo często używam ich w swojej kuchni.
Dziś zapraszam na kurczaka faszerowanego właśnie grzybami leśnymi. Polecam.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
1 kurczak ok 1.5 kg
Sól i pieprz do smaku
1 kurczak ok 1.5 kg
Sól i pieprz do smaku
Farsz
40 dag leśnych grzybów
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 dużych garści świeżego szpinaku
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki masła
2 łyżki suszonej bazylii
Marynata
1 łyżka oleju
2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej
2 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki majeranku i bazylii
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka wegety
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
PRZYGOTOWANIE:
Dowolne grzyby leśne myję i obieram. Drobno siekam. Do garnka dodaję 2
łyżki masła a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę
pokrojoną w kosteczkę.
Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na
małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do
smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię.
Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami. Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia. Wykałaczką robię drobne dziurki w worku.
Piekę w piekarniku ok 40 min w 200 stopniach a następnie zmniejsza do 180 stopni i piekę jeszcze ok 30 min.
Kurczaka podaję od razu lub czekam aby wystygł i dodaję na kanapki.
Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami. Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia. Wykałaczką robię drobne dziurki w worku.
Piekę w piekarniku ok 40 min w 200 stopniach a następnie zmniejsza do 180 stopni i piekę jeszcze ok 30 min.
Kurczaka podaję od razu lub czekam aby wystygł i dodaję na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz