Pierogi z serem- jak dla mnie smak dziecińtwa:) Lubią je chyba wszyscy .
Idealne na piątkowy obiad.
Ciasto jest proste a smakuje wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów.
Smacznego :)
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK:
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- Szczypta soli
- 1 szklanka wrzątku
Farsz
- 400 g sera białego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki śmietany 30%
- 4 łyżki rodzynek
Dodatkowo
- Olej ok 1 łyżeczki
- Sól-szczypta
- Śmietana 30%
PRZYGOTOWANIE:
W misce łącze składniki ciasta. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki a
następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania
jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem
np. owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło. Międzyczasie
przygotowuję farsz.
Do miski przekładam składniki farszu, mieszam.
Do miski przekładam składniki farszu, mieszam.
Ciasto dokładnie, bardzo
cienko, rozwałkowuję, można posypać odrobinę mąki by ciasto nie
przyklejało się do stolnicy. Wykrajam krążki za pomocą kubka, szklanki,
foremki. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz. Zaklejam brzegi.
W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomiast jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.
Podaję ze śmietaną, sosem waniliowym lub owocami.
W garnku zagotowuję wodę, solę oraz wlewam olej. Wkładam pierogi, kilka sztuk. Gotuję ok 5 min po wpłynięciu. Ja mam spore pierogi natomiast jeśli są małe wystarczy 2-3 minuty.
Podaję ze śmietaną, sosem waniliowym lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz