Uwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw.
Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :)
SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki pasty tikka
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 1 /2 łyżki papryki czerwonej ostrej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki majeranku
Filet z kurczaka myję, kroję w paski grubości ok 1 cm. Przekładam do miski. Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami.
Piekę ok 40 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz