5 paź 2017

Pieczony filet z kurczaka TIKKA





Uwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. 
Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :)


SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB:


  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki pasty tikka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 /2 łyżki papryki czerwonej ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majeranku
PRZYGOTOWANIE:

 Filet z kurczaka myję, kroję w paski grubości ok 1 cm. Przekładam do miski. Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami.
Piekę ok 40 min w 180 stopniach. 


Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF