Lubię robić pulpety, są szybkie w przygotowaniu, lekkie i pyszne. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny.
Dziś polecam pulpety z indyka z marchewką , natką pietruszki oraz serem .
SKŁADNIKI NA 16 sztuk:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula np. Czerwona
- 2 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- Przyprawy:sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- Mąka ziemniaczana
- 1 kostka rosołowa
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 200 ml przecieru pomidorowego
- Kasza kuskus
PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę obieram i kroję w kostkę. Następnie marchewkę obieram i trę na grubych oczkach.
W garnku o grubym dnie wlewam olejem a następnie dodaję cebulkę i marchewkę.
Smażę ok 2 min, dodaję przyprawy. Mieszam. Dodaję natkę. Odstawiam na bok.
W misce łącze ze sobą wszystkie składniki.
Formuję klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Obtaczam w mące ziemniaczanej.
Do garnka wlewam wodę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową. Gotuję.
Do gotującej wody dodaję klopsiki.
Dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku.
Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min.
Podaję z kaszą kuskus lub inną.
1 komentarz:
Mniam, naprawdę świetnie wyglądają te pulpeciki - jutro na obiad serwuję na pewno!
Prześlij komentarz