Zima zbliża się wielkimi krokami. Z dnia na dzień sięgamy po cieplejsze ubrania . Ochota na szybkie przekąski powoli nam mija.
Dlatego na ciepły obiad mam rozwiązanie- Orientalny Gulasz na Mleczku kokosowym, który przygotowałam w Garnku z pokrywą firmy BERLINGER HAUS z serii FOREST LINE
Jeśli Ktoś jeszcze nie czytał mojej Recenzji o Garnku oraz Patelni zapraszam ---Link Tu ----RECENZJA
Przygotowując to Dania w Garnku BERLINGER HAUS B, Stwierdzam , że od tej pory nie użyje już innego do przygotowania dań.
Trzymał ciepło -przygotowanie gulaszu zajęło mi o połowę mniej czasu niż w zwykłym garnku
Mięso usmażyło się ekspresowo
Mycie - szybko bez zacieków
Jeśli jeszcze nie byliście w SKLEPIE https://www.tanieagd.pl/
TO SERDECZNIE ZACHĘCAM :)
Bezpośredni Link do produktu ------
https://www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-BERLINGER-HAUS-FOREST-LINE-24CM-4.5L-BH-1197/3087Bezpośredni Link do produktu ------
A TERAZ PRZEJDŹMY DO GULASZU
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
- 2 filety z kurczaka
- 20 dag mieszanki chińskiej mrożonej
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia np.rzepakowy
- Przyprawy do kurczaka:
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach.
W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano.
Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę
warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko
kokosowe.
Duszę jeszcze ok 15 min co jakiś czas mieszając. Doprawiam przyprawą
curry, dodaję 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba
solą i pieprzem do smaku.
Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem lub makaronem.
smacznego :)
2 komentarze:
Wygląda apetycznie! :-)
Świetny ten gulasz:) Podoba mi się ten garnek:)
Prześlij komentarz