15 gru 2017

MAKARONOWA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

 
  • 200 g makaronu rurki
  • 250 g pieczarek
  • 4 garście szpinaku świeżego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 15 dag sera żółtego tartego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 150 ml mlela
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

 Makaron gotuję w osolonej wodzie Al dente. Pieczarki drobno siekam. Cebulkę obieram i drobno siekam. Natkę drobno siekam. Kurczaka myję i kroję w paski, doprawiam.

Na patelni rozgrzewam olej dodaję kurczaka a następnie pieczarki, cebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min.

Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę, mleko oraz jajka i ser żółty tarty a następnie przyprawy. Za pomocą widelca dokŁadnie wszystko mieszam a następnie wylewam na zapiekanę. Piekę ok 25 min w 180 stopniach.

Podaję odrazu.

1 komentarz:

Willmi pisze...

Makarony pod każdą postacią mogę jeść i w dzień i w nocy. Super inspiracja, dzięki!

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF