SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- 200 g makaronu rurki
- 250 g pieczarek
- 4 garście szpinaku świeżego
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 15 dag sera żółtego tartego
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 jajko
- 150 ml mlela
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki chilli
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję w osolonej wodzie Al dente. Pieczarki drobno siekam.
Cebulkę obieram i drobno siekam. Natkę drobno siekam. Kurczaka myję i
kroję w paski, doprawiam.
Na patelni rozgrzewam olej dodaję kurczaka a następnie pieczarki, cebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min.
Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę, mleko oraz jajka i ser żółty tarty a następnie przyprawy. Za pomocą widelca dokŁadnie wszystko mieszam a następnie wylewam na zapiekanę. Piekę ok 25 min w 180 stopniach.
Podaję odrazu.
Na patelni rozgrzewam olej dodaję kurczaka a następnie pieczarki, cebulkę i natkę.oraz świeży szpinak. Doprawiam i duszę ok 5 min.
Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron i farsz. W misce dodaję śmietanę, mleko oraz jajka i ser żółty tarty a następnie przyprawy. Za pomocą widelca dokŁadnie wszystko mieszam a następnie wylewam na zapiekanę. Piekę ok 25 min w 180 stopniach.
Podaję odrazu.
1 komentarz:
Makarony pod każdą postacią mogę jeść i w dzień i w nocy. Super inspiracja, dzięki!
Prześlij komentarz