Za oknem mroźno i zimno a u mnie czuć Wiosną :) Cudowny zapach nie tylko świeżej szarlotki ale również aromat owoców goji , rokietnika , bławatka i słonecznika :) TAK TAK :) Dokładnie :)
Wszystko to za sprawą rewelacyjnej Herbaty Czerwony Diament ze sklepu internetowego https://www.cozaherbata.pl/ .
Nie musisz wychodzić z domu a tym samym nie zmarzniesz , by zrobić wspaniałe zakupy i cieszyć się pysznymi kawami i herbatami w swoim domu :)
Dla moich czytelników wspaniały Rabat 10 % na wszystko :) O TAK :) Na Hasło :gotowaniepatki
WARTO :) POLECAM W 100 %
SPIS HERBATEK I NIE TYLKO NA STONIE SKLEPU :
Do pysznej Herbaty , polecam bardzo szybką w przygotowaniu a zarazem Pyszną - Szarlotkę na Kruchym Cieście :)
Przepis na 12 porcji :
SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 24cm /24 cm :
FARSZ:
🍰 1 Kg jabłek
🍰 2 łyżki cukru z wanilią
🍰 2 łyżki cynamonu
🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca
🍰 2 łyżki soku z cytryny
CIASTO :
🍰2 szklanki mąki pszennej
🍰kostka zimnego masła
🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego
🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia
🍰jajko
DODATKOWO:
🍵 Filiżanka świeżo parzonej Herbaty Czerwony Diament https://www.cozaherbata.pl/
PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy. Zagniatamy - tak by powstało jednolite ciasto. Można użyć ręki, robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta.
2. Formujemy kulkę , którą dokładnie owijamy folią spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut , tak by ciasto było zimne.
3. Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę.
4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę tak by sok z jabłek jaknajbardziej wyparował , ok 20 min.
5. Pozostawiamy do ostygnięcia.
6. Blachę lub formę wykładam papierem do pieczenia.
7. Ciasto wyjmuję z lodówki a następnie dokładnie rozwałkowuję . Wycinam ok 8 pasów na długość ok 24 cm i szerokość ok 1 cm.
8. Pozostałe ciasto przekładam na blachę.
9. Na ciasto przekładam usmażone jabłka. Wyrównuję.
10. Pasy ciasta układam na górze ( na jabłkach) tworząć kratę.
11. Piekę ciasto ok 40 min w piekarniku , góra- dół w 170-180 stopniach. Ciasto musi się przyrumienić.
12. Upieczone ciasto pozostawiam do przestygnięcia. Możemy posypać cukrem pudrem, ale nie ma takiej konieczności.
SMACZNEGO :)
1 komentarz:
pyszna szarlotka :)
jak ja uwuelbiam takie herbatki! <3
Prześlij komentarz