Uwielbiam penne, a w połączeniu z sosem pomidorowym i pulpecikami smakuje idealnie.
Dziś polecam pulpeciki wołowe :)
SKŁADNIKI NA 20 SZTUK Pulpecików :
Klopsiki
🍜400 g mięsa mielonego wołowego
🍜2 tarte marchewki
🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar
🍜1 jajko
🍜3 łyżki bułki tartej
🍜4 łyżki ketchupu
🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
🍜Sól i pieprz do smaku
🍜Mąka ziemniaczana do obtoczenia
🍜2 tarte marchewki
🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar
🍜1 jajko
🍜3 łyżki bułki tartej
🍜4 łyżki ketchupu
🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
🍜Sól i pieprz do smaku
🍜Mąka ziemniaczana do obtoczenia
Pozostałe
🍜350 ml soku pomidorowego
🍜4 łyżki koncentratu pomidorowego
🍜2 ziela angielskie
🍜2 liście laurowe
🍜1 kostka rosołowa
🍜Sól i pieprz do smaku
🍜2 łyżki natki pietruszki
🍜150 g makaronu np penne
🍜4 łyżki koncentratu pomidorowego
🍜2 ziela angielskie
🍜2 liście laurowe
🍜1 kostka rosołowa
🍜Sól i pieprz do smaku
🍜2 łyżki natki pietruszki
🍜150 g makaronu np penne
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku przygotowujemy pulpeciki.
Mięso przekładam do miski,
dodaję wszystkie składniki.
Dokładnie wyrabiam. Formuję małe klopsiki
wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w mące ziemniaczanej.
Do garnka o grubym dnie wlewam 2 szklanki wody, dodaję ziele angielskie,
liść laurowy, pieprz, 1 kostkę rosołową.
Zagotowuję. Dodaję klopsiki.
Zmniejszam ogień. Mieszam co jakiś czas po upływie ok 15 min dodaję
makaron i wlewam sok pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy. Gotuję
jeszcze ok 5 min.
Na koniec doprawiam według gustu solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
Podaję na ciepło.
Na koniec doprawiam według gustu solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
Podaję na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz