Pyszna szarlotka na kruchym cieście idealna na każdą okazję. Lubicie?
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 150 g zimnego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
Jabłka
- 2 kg jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru cynamonowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za
pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę,
jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w
lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o
grubych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy.
Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia.
Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka.
Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia.
Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka.
Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz