4 maj 2018

PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA


Pyszna szarlotka na kruchym  cieście idealna na każdą okazję. Lubicie? 


SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g zimnego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko

Jabłka

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru cynamonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania ciasta
  •  
PRZYGOTOWANIE:

 Z podanych składników zagniatam jednolite ciasto. Można zagnieść za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Z ciasta formujemy dwie kulę, jedną większą drugą mniejszą. Owijam folią spożywczą i pozostawiam w lodówce na ok 30 min. Międzyczasie obieram jabłka i trę na tarce o grubych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozstaliśmy masło dodaję jabłka,cynamon, cukier i cukier cynamonowy.

Duszę ok 30 min aż sok wyparuje. Formę o wymiarach 24/24 cm wykładam papierem do pieczenia.

Z lodówki wyciągam ciasto. Duża kulkę trę na tarce o grubych oczkach na dno. Jabłka przekładam na ciasto. Mniejszą kulkę ciasta trę na jabłka.

Piekę w rozgrzanym piekarniku ok 50-60 minut w 180 stopniach. Na koniec po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF