9 maj 2018

TARTA FRANCUSKA Z PIECZARKAMI I POMIDORKAMI


 Tarta- szybki pomysł na obiad , kolację czy przekąskę :) 
Dziś zapraszam na tartę z ciasta francuskiego z koktajlowymi pomidorkami , pieczarkami, masą serowo-śmietanowo- jajeczną , podawaną z rukolą. Smakuje wyśmienicie na pewno przypadnie nie jednemu smakoszowi :) 

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

🍴 Ciasto francuskie ok 350 g
🍴 20 dag pieczarek
🍴 1 cebula
🍴2 łyżki drobno posiekanej natki i koperku
🍴10 pomidorków np. koktajlowych
🍴sól i pieprz do smaku
🍴15 dag sera żółtego tartego np. cheedar 

Masa:

🍴 200 ml śmietany 18 %
🍴1 jajko
🍴15 dar sera żółtego tartego
🍴sól i pieprz do smaku
🍴 1łyżka ketchupu i majonezu
🍴 dodatkowo: 2 garście rukoli 

PRZYGOTOWANIE:

1. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto .
2. Pieczatki myję a następnie smażę na maśle na rumiano , dodaję obraną cebulkę i pokrojon w kostkę, smaże jeszcze chwilę. 
3. Pieczarki i cebulę  przekładam na ciasto. 
4. Posypuję natką i koprem. 
5. pomidorki myję i kroję w połówki, układam na tartę. Posypuję solą i pieprzem. 
6. Składniki masy łączę ze sobą , polewam tartę. 
7. Wierzch posypuję serem żółtym. 
8. Piekę ok 25 minut w 180 stopniach. 
9. Podaję na ciepło , posypuję rukolą. 

SMACZNEGO :)






Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF