3 lip 2018

MAKARON Z DOMOWYM PESTO I TUŃCZYKIEM



Dziś Polecam --- Makaron z tuńczykiem z domowym pesto na ciepło
Idealna propozycja na obiad , kolację czy w formie sałatki.
Uwielbiam takie szybkie propozycje na obiad czy kolację.
Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ ,będzie mi bardzo miło ;)
A teraz przepis :

Składniki dla 2 osób:

Pesto:

8 suszonych pomidorów w zalewie
3 łyżki słonecznika bez skórki zrumienionych na patelni
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki tartego sera najlepiej twardego
1/3 szklanki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
1/3 papryczki chilli
Sól i pieprz do smaku 


Pozostałe składniki:
 
200 g dowolnego makaronu
1 puszka tuńczyka w oliwie lub oleju
10 dag sera żółtego tartego
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Składniki pesto ,dokładnie blenduje w blenderze lub malalserze.
2. Makaron gotuję w osolonej wodzie ,odcedzam,studze.
3. Do garnka o grubym dnie przekładam pesto, odcedzonego tuńczyka, makaron .
Doprawiam i mieszam dokładnie .
4. Podgrzewam ok 3 minuty , dodaję ser tarty oraz natkę. Mieszam.
5. Jemy ciepłe lub zimne w formie sałatki.
Smacznego.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF