Roladki z kurczaka, idealne danie obiadowe. Nie dość , że są lekkie , delikatne to z dodatkiem cukini i mozzarelli fajnie smakują.
Dziś polecam roladki z kurczaka, faszerowane cukinią, papryką,szczypiorem , duszone w sosie pieczarkowym.
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/
SKŁADNIKI NA OK 8 SZTUK :
Farsz
- 1/2 cukini
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 dymki ze szczypiorem
- 1 kulka mozzarella
- Sól i pieprz do smaku
Roladki
- 3 filety z kurczaka
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka przyprawy do indyka
- 1/2 szklanki mąki
- Olej do smażenia ok 2 łyżki
Sos
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki suszonej cebulki
- 3 dymki ze szczypiorem
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
PRZYGOTOWANIA:
Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka.
Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę.
Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą,
doprawiam solą i pieprzem.
Na środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano.
Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w
plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam
dwie szklanki wody, dodaje przyprawy.
Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę na tym samym oleju i patelni co mięso. Przekładam do garnka.
Całość przykrywam i duszę ok 35 min.
Całość przykrywam i duszę ok 35 min.
Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami.
Jeśli lubimy bardziej gęste sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki
rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i
jeszcze chwilę gotuje).
Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami i ulubiona surówka. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz