Zapraszam na pyszną zapiekankę ziemniaczaną :) Komu Komu? Łatwa i szybka w przygotowaniu , podbije podniebienie myślę , każdego :) Chcesz się przekonać? Polecam :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤❤❤
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka bazyli suszonej
- 3 łyżki drobno posiekane go szczypiorku
- Olej rzepakowy do smażenia
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- Sól i pieprz
- 15 dag sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieram, myję, a następnienie kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie, tak by ziemniaki były lekko twarde. Cukinię i bakłażana obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieramy i trę na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam.
W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam.
Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania.
Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu.
Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam.
W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam.
Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania.
Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz