20 wrz 2018

Łatwa zapiekanka ziemniaczana


Zapraszam na pyszną zapiekankę ziemniaczaną :) Komu Komu? Łatwa i szybka w przygotowaniu , podbije podniebienie myślę , każdego :) Chcesz się przekonać? Polecam :) 

Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https://gotowaniepatki.blogspot.com/ będzie mi bardzo miło

SKŁADNIKI na 4 porcje:


  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 marchewki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka bazyli suszonej
  • 3 łyżki drobno posiekane go szczypiorku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól i pieprz
  • 15 dag sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE:

 Ziemniaki obieram, myję, a następnienie kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie, tak by ziemniaki były lekko twarde. Cukinię i bakłażana obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieramy i trę na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam.

W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam.

Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania.

Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu.

 

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF