Pyszne jednogarnkowe danie- jogurtowo- serowe pęczootto z kurczakiem i pieczarkami. Idealne danie obiadowe. Robi się je szybko , łatwo i nie jest to drogie danie więc idealne na każdą kieszeń. Polecam.
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤❤❤
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
Kurczak
- 500 g filetów z kurczaka lub polędwiczek
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki czerwonej np.wedzonej
- Olej rzepakowy do smażenia
- Pęczek dymki ze szczypiorkiem
Kasza
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 500 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 3 garscie świeżego szpinaku
- Sól i pieprz do smaku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 15 dag sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU:
Kaszę pęczak gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu. Kurczaka (filety
lub polędwiczki) doprawiam a następnie smażę na rumiano ze wszystkich
stron na oleju rzepakowym. Dodaję pęczek dymki. Mieszam. Przekładam
mięso do miski.
Następnie na tą samą patelnię przekładam pieczarki umyte i pokrojone w
plastry oraz drobno posiekaną cebulę.doprawiam. następnie dodaję świeży i
umyty szpinak. Mieszam.
Na patelnię do pieczarek przekładam kaszę i mięso. Na koniec dodaję jogurt oraz ser żółty tarty. Mieszam.
Smażę całość jeszcze kilka chwil by wszystko się że sobą połączyło a ser rozstopil. Podaję od razu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz