Dania jednogarnkowe bardzo są popularne wśród czytelników mojego Bloga. Nic dziwnego , robi się je szybko ( wystarczy jeden garnek) , są sycące i pyszne. W sam raz na zimowe obiady. Dziś zapraszam na danie jednogarnkowe z kaszą kusus i mięsem z kurczaka. Polecam.
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramiehttps://www.instagram.com/ gotowaniepatki/
Będzie mi bardzo miło
SKŁADNIKI NA OK 4 PORCJI:
- 3 filety z kurczaka pojedyncze
- 20 dag pieczarek
- 1 papryka żółta
- 1 pęczek pietruszki
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- Sól pieprz do smaku
- 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy do smażenia
PRYGOTOWANIE:
Do garnka o grubym dnie przekładam 1 łyżkę masła następnie dodaję
umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiam solą i pieprzem oraz
przyprawą do kurczaka. Smażę ok 5 minut. Następnie dodaję umyte i drobno posiekane pieczarki i paprykę. Następnie
dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz natkę duszę ok 5-8 min co
jakiś czas mieszając. Wlewam ok 1/2 szklanki wody i passate pomidorową.
Na koniec dodaję kaszę kuskus.
Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i duszę aż kaszą będzie miękka. Na wierzch posypujemy tartym serem.
Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie i duszę aż kaszą będzie miękka. Na wierzch posypujemy tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz