Do Świąt zostało zaledwie kilka dni. Przygotowania do tego Pięknego czasu ruszyły pełną parą. Dziś zapraszam na pyszną , soczystą i szybką w przygotowaniu Karkówkę w Powidłach.
Idealna na Świąteczny stół ale również jako danie na każdy dzień.
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/
Będzie mi bardzo miło
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka przyprawy do karkówki
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1 łyżka suszonego majeranki
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 1/3 szklanki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy. Osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami oraz powidłami śliwkowymi . Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso ( pozostawiamy w tym samy naczyniu) i dolewamy wody. Przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny. Podajemy z powstałym sosem lub jako wędlinę do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz