Wątróbka drobiowa- jedni kochają , drudzy nienawidzą. Ja zaliczam się raczej do tej pierwszej grupy :)
Ja wątróbkę lubię raczej dobrze wysmażoną ... Dlatego dziś zapraszam na szybką propozycję obiadową i nie tylko.
Wątróbka smażona z jabłkiem , suszoną cebulką ,podawaną ze świeżym szczypiorkiem (możemy też dodać koper).
Polecam .
Wszystkie przyprawy znajdziecie w sklepie https://www.skworcu.com.pl/
Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło
SKŁADKINI DLA 4 OSÓB:
- 0.5 kg wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 1 pęczek szczypiorku lub koperku
- 3 łyżki suszonej cebuli SKWORCU
- 1 łyżka naturalanej przyprawy uniwersalnej SKWORCU
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku SKWORCU
- 1 szklanka zimnego mleka
- Mąka np. orkiszowa do panierki
- Olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę myję i kroję na mniejsze części. Doprawiam i zalewam mlekiem na ok 30 min.
Jabłka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodaję jabłka oraz majeranek.
Smażę aż jabłka będą rumiane. Jabłka przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę (osuszoną lekko ręcznikiem papierowym), obtaczamy w mące (ja użyłam orkiszowej).
Przekładam na patelni smażę parę minut mieszając. Dodaję suszoną cebulkę oraz przyprawy.
Mieszam pod koniec dodaję jabłka. Całość dokładnie mieszam.
Posypuję drobno posiekany szczypiorkiem lub koperkiem.
Smażę aż jabłka będą rumiane. Jabłka przekładam do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę (osuszoną lekko ręcznikiem papierowym), obtaczamy w mące (ja użyłam orkiszowej).
Przekładam na patelni smażę parę minut mieszając. Dodaję suszoną cebulkę oraz przyprawy.
Mieszam pod koniec dodaję jabłka. Całość dokładnie mieszam.
Posypuję drobno posiekany szczypiorkiem lub koperkiem.
Podaję na ciepło .
SMACZNEGO
1.
2.
3.
4.
5.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz