16 wrz 2019
Tarta orkiszowa z cukinią
Witam Was ;) Dziś zrobiłam pyszną tartę razową z mozzarellą,indykiem i cukinią. Zniknęła błyskawicznie. Polecam ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗🤗
https://m.facebook.com/gotowaniepatki/
🤗 Z podanych składników wyszło mi ciasta na dwie duże tarty ;)
Składniki:
Ciasto:
2.5 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko
50 ml ciepłej wody
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Szczypta cukru
Farsz:
20 dag mięsa mielonego z indyka
1/2 cukini
150 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki drobno posiekanej natki
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
Sos:
200 ml śmietany 36%
15 dag drobno ztartego sera żółtego
1 kulka sera mozzarellą
1 jajko
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso doprawiam przyprawami,smażę na rumiano. Cukinię myję i kroję w słupki. Dodaję do mięsa, dodaję przecier i przyprawy. Duszę jeszcze kilka minut. Składniki sosu łącze ze sobą. Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Wyrabiam by powstała jednolita masa. Zawijam w folię spożywczą i przekładam do zamrażarki na ok 30 min. Po tym czasie dziele ciasto na dwie części i rozwałkowujemy. Formę do tarty smaruję masłem. Przekładam ciasto. Robię dziurki widelcem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 5-8 min tak by ciasto się zarumieniło. Wyciągam z piekarnika i odrazu przekładam farsz i polewam sosem. Wkładam do piekarnika na ok 10 min w 180 stopniach. Podaję Odrazu .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz