Wszystkie słodkie dodatki znajdziecie w moim ulubionym sklepie internetowym --Skworcu https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB
gotowaniepatki Gotowaniepatki🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐
Składniki na 25 rogalików
3.5 szklanki mąki orkiszowej
150 g masła
2 jajka
3 łyżki cukru z prawdziwą Wanilią Skworcu https://www.skworcu.com.pl/cukier-waniliowy-z-prawdziwa-wanilia-75g-100-naturalny.html
Szczypta soli
1/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki cukru z cynamonem
70g drożdży
250 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
3 jabłka
2 łyżki cukru z cynamonem Skworcu
Mleko do posmarowania rogalików ok 2 łyżki
Przygotowanie :
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przekładam ciepłe mleko i drożdże oraz cukier i sól. Mieszam.
Masło rozpuszczamy dodaję do zaczynu. Mieszam.
Następnie dodaję pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wyrabiam ,tak by ciasto stało się elastyczne i lśniące. Pozostawiam w lodówce na ok godzinę.
Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram ,kroję w kostkę. Dodaję cukier i mieszam .
Ciasto wyjmuję z lodówki dzielę na kilka części Rozwałkowujemy A następnie kroimy w trójkąty. Za pomocą łyżki na środek kładę porcję nadzienia. Zawijam w rogaliki. Wierzch smaruję mlekiem . Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piekę ok 25 min w 180 stopniach (aż rogaliki się zarumienią).
Smacznego ;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz