Uwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :)
Ta babka właśnie do takich należy :)
Zapraszam i Smacznego :)
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki
Składniki:
- 200 g Masła /Margaryny
- 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy
- 4 żółtka ,4 białka
- 10 Kropli Olejku Cytrynowego
- 15 ml soku z cytryny
- 100 g Mąki Tortowej
- 200 g Mąki Ziemniaczanej
- Szczypta Soli
- Cukier Puder do posypania
- Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm
- Olej do posmarowania
Sposób wykonania:
• Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek
• Masło (
wcześniej wyjąć z lodówki by miało pokojową temperaturę) włożyć do
odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą
masę.
• Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na
najwyższych obrotach
• Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy
olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy.
• Następnie
stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka .
• W oddzielnej miseczce
lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. •
W między czasie do Miski z Ubitym masłem dodajemy oba rodzaje mąki.
Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły.
• Do zmiksowanego
ciasta dodajemy lekko ubite białko .Całość mieszamy łyżką.
• Formę
(jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w
oleju a następnie wylewamy równo ciasto.
• Do rozgrzanego piekarnika
160°C wkładamy formę i pieczemy ok. 55-60 minut ( ja piekę bez nawiewu
góra –dół).
• Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie aż wystygnie.
•
Na koniec możemy posypać cukrem pudrem. W sklepach są dostępne różne
kolory ,zapachy i smaki. Ja w tym przypadku posypałam zwykłym cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz