16 wrz 2015

Cytrynowa Babka Piaskowa Patki

Uwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :)
Ta babka właśnie do takich należy :)
Zapraszam i Smacznego :)
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 

 Składniki:
  • 200 g Masła /Margaryny
  • 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy
  •  4 żółtka ,4 białka
  • 10 Kropli Olejku Cytrynowego
  • 15 ml soku z cytryny
  • 100 g Mąki  Tortowej
  • 200 g Mąki Ziemniaczanej 
  • Szczypta Soli
  • Cukier Puder do posypania
  • Foremka na Bankę lub Keksówka ok. 24 cm
  • Olej do posmarowania

Sposób wykonania:
 • Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek
 • Masło ( wcześniej wyjąć z lodówki by miało pokojową temperaturę) włożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. 
• Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach
 • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy.
 • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka .
 • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie do Miski z Ubitym masłem dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły.
 • Do zmiksowanego ciasta dodajemy lekko ubite białko .Całość mieszamy łyżką.
 • Formę (jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w oleju a następnie wylewamy równo ciasto. 
• Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok. 55-60 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół).
 • Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie aż wystygnie.
 • Na koniec możemy posypać cukrem pudrem. W sklepach są dostępne różne kolory ,zapachy i smaki. Ja w tym przypadku posypałam zwykłym cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF